Ondersteuning opleiding verpleegkundige

Sinds september 2018 betaald SINTAN IP een deel van de opleiding tot verpleegkundige van Stella, een Tanzaniaanse jonge vrouw.  Haar familie draagt zelf ook een gedeelte bij. Het is de bedoeling dat SINTAN haar de komende jaren, op basis van positieve studieresultaten, blijft ondersteunen. (Studieduur is 4 jaar).

Dit is haar eigen verhaal:

Mijn naam is Stella Oswald, en ik ben het vierde kind uit een gezin van 5 dochters. Onze moeder heet Frida en zij heeft ons alleen opgevoed. Ik ben 22 jaar geleden geboren in de regio Manyara in het noorden van Tanzania. Sinds september 2018 studeer ik voor verpleegkundige (bachelor verpleegkunde) aan de Bugando Hill Universiteit in Mwanza Tanzania. Ik moet hard studeren want ik wil graag de allerbeste verpleegkundige worden!

Het was altijd mijn droom om dokter te worden. Helaas bleek dat ik na het eindexamen van de middelbare school een punt tekort kwam om door de overheid geselecteerd te worden om de artsenopleiding te volgen. In plaats daarvan werd ik uitgekozen om een opleiding in ‘Building Economics” te volgen. Maar ik werd daar zo wanhopig van, het vak paste niet bij mij en ik begreep het ook niet. Ik wilde mijn moeder geen verdriet doen, dus ik ben eerst doorgegaan met studeren maar uiteindelijk ben ik na een half jaar gestopt.

Het was een moeilijke tijd voor me. “Waarom moest ik Building Economics studeren terwijl ik van mezelf wist dat ik een goede dokter zou kunnen zijn?”

In het verleden had ik mijn moeder geholpen met het opstellen van een rapport voor SINTAN IP over de gezondheidszorg in de regio waar ik ben geboren. Ik bezocht toen drie kleine gezondheidscentra en luisterde naar de verhalen van de traditionele vroedvrouwen over bevallingen. Toen dacht ik bij mezelf:   “Als ik geen dokter kan worden, geen behandelingen kan doen, dan kan ik misschien wel verpleegkundige worden. Ik weet van mezelf dat ik de overtuigingskracht heb om mensen dingen uit te leggen. En als verpleegkundige kan je vrouwen adviseren hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de bevallingen (ook ervoor en erna) goed verlopen”.

Ik ben nu zo blij dat ik de opleiding kan doen! Ik heb wel een jaar verloren met de andere studie maar nu weet ik dat ik een hele goede keuze heb gemaakt. Sommige vakken zijn wel heel moeilijk, zoals anatomie. Maar ik voel me blij en ik weet dat ik nu doe waar ik goed in ben en dat houdt me, ook als studeren zwaar is, op de been”.

Aan het einde van haar verhaal schrijft Stella:  

“I was born to be a good nurse, to hold, touch, to save, to help, to teach, to inspire. It is who I am , my calling ,my life and my world . I don’t feel pain on how I lost a one year for being a nurse. I want to thank SINTAN, for enabling me to become  a NURSE”