BEmONC Training in Simanjiro District

Na een voorbereiding van twee jaar is in augustus 2020, met steun van Wilde Ganzen en in samenwerking met de Tanzaniaanse NGO Mater Dei Africa een BEmONC (Basic Emergency Obstetric and Neonatal Care) training gerealiseerd voor 14 gezondheidswerkers van 4 kleine gezondheidscentra (dispensaries) in het Noorden van Tanzania.

SINTAN IP is al sinds 2008 betrokken bij de ontwikkelingen in en om het dorp Nyumba ya Mungu, Ngorika Ward in Simanjiro District. Een van onze eerste projecten was de bouw van een hostel voor Masaimeisjes bij de middelbare school. Sinds die tijd zijn de onderlinge contacten met de gemeenschap alleen maar sterker geworden en richten wij ons voornamelijk op bijdrages aan de verbetering van de moeder- en kindzorg in dit gebied.

In 2018 bereikte ons via de dorpsraad in Nyumba ya Mungu een bericht dat bevallingen zelden plaatsvonden in de lokale (kleine) gezondheidscentra. Een van de redenen zou zijn dat er onvoldoende geschoold personeel in de centra werkte. We hebben dr. Greyson Mpinga bereid gevonden om een inventarisatie te doen in het gebied en n.a.v. zijn rapport zijn er gesprekken gestart met de “District Medical Officer”(DMO). Uiteindelijk is besloten dat het personeel van 4 gezondheidscentra gezamenlijk getraind zou worden.

Verpleegkundige Rose Cairo in een praktijkles

De training heeft inmiddels plaatsgevonden en is gegeven door de Tanzaniaanse gynaecoloog Dr. Macheku van het Mawenzi Regional Hospital in Moshi, samen met de verpleegkundige mevrouw Rose Cairo. Beide zijn erkend “National BEmONC facilitator”.

De verantwoordelijkheid voor de lokale organisatie van de training lag bij Dr. Norbert Mchomvu, directeur van de Tanzaniaanse NGO Mater Dei Africa.