Studeren in Tanzania tijdens Corona

Stella, de Tanzaniaanse studente die door SINTAN IP gesponsord wordt tijdens haar opleiding tot verpleegkundige, gaf ons een inkijkje in haar leven tijdens Corona. Hier volgt haar verhaal:

“Ik ben inmiddels in het tweede jaar van de bacheloropleiding tot verpleegkundige, die in totaal 4 jaar duurt. Ik ben blij om aan de Bugando Universiteit in Mwanza te studeren omdat het een goede universiteit is, de lessen zijn  interessant. Ik heb fijne vrienden en we ondersteunen elkaar tijdens het studeren.

In het derde semester ging het studeren goed. We kregen veel theoretische vakken en ik werkte hard van maandag tot vrijdag van 8 uur in de ochtend tot 4 uur ’s middags. De zaterdagen bracht ik door met mijn vrienden, tenminste als er in de week daarna geen toetsen waren. We deden elkaars haar en het was fijn om even niet in de boeken te hoeven duiken.

Op zondag ging ik vroeg naar de kerk en daarna, zoals ik ieder weekend doe, checkte ik mijn “business pagina” op instagram (@snavoculture) om te kijken of er nog bestellingen van klanten waren. Van de opbrengst betaal ik mijn maaltijden en mijn huisvesting. Ik genoot van het leven. Maar toen brak de Corona epidemie uit en de universiteit werd gesloten en het examen ter afsluiting van het derde semester ging niet door.

Ik ben eerst naar mijn moeder gereisd. Zij woont in het dorp Nyumba ya Mungu in het noorden van Tanzania. Maar toen ik bericht kreeg van de universiteit dat het vierde semester online zou worden gegeven ben ik naar mijn zus in de stad verhuisd omdat daar een beter netwerk is. Het is lastig om online les te krijgen. We moeten veel artikelen en aantekeningen downloaden en uit het hoofd leren. En ik heb online discussies gemist omdat er geen bereik was.  Ook zouden we in deze periode een klinische stage doen, en deze  gaat jammer genoeg niet door. Naast het studeren draag ik mijn steentje bij aan de huishouding.

Het zijn allemaal uitdagingen die we aan moeten gaan en ik wil heel graag verpleegkundige worden, dus ik ga ervoor!”

Inmiddels is bekend geworden dat de universiteiten in Tanzania op 1 juni weer open gaan en Stella reist op 27 mei weer richting Mwanza, waar ze hard gaat studeren voor het examen van het derde semester.