BEmONCtraining gestart voor een betere moeder- en kindzorg

Na een  zeer zorgvuldige en langdurige voorbereiding is vandaag in het Simanjirodistrict in Tanzania een eerste Basic Emergency Obstetric and Neonatal Care (BEmONC-) training van start gegaan. Al enkele jaren geleden kregen wij het verzoek om een training moeder- en kindzorg te helpen organiseren voor het personeel van drie kleine gezondheidscentra in het Maasaïgebied in Noordoost Tanzania. In die dispensaries vinden nauwelijks bevallingen plaats wegens gebrek aan goed geschoold personeel. En vaak gaat het bij bevallingen thuis bij complicaties alsnog mis.

Met een Tanzaniaanse gynaecoloog is eerst verkend welk soort training voor die situatie het meest gewenst was. Mede in overleg met de regionale overheid werd daarna besloten om met een BEmONCtraining de vaardigheden en kennis van het medisch personeel te vergroten op het gebied van zwangerschap, geboorte, postpartum en zorg voor pasgeborenen. Oorspronkelijk zou die training dit voorjaar al plaats vinden , maar door de Coronacrises moest die worden uitgesteld. De training duurt twee weken en wordt gegeven door daartoe gecertificeerde Tanzaniaanse artsen.

Aan de training nemen 20 personen deel. Naast deelnemers van de drie dispensaries neemt ook medisch personeel van een vierde dispensary én van het Simanjirodistrict deel waaronder de District Reproductive and Child Health Coordinator. De regionale overheid onderstreept daarmee het belang van deze eerste BEmONCtraining in dit district.

Mede dankzij de steun van Wilde Ganzen kan de training vandaag beginnen.

De eerste deelnemers waren vanmorgen al vroeg aanwezig